נכנסים לאתר, בוחרים מוצר ורוכשים בלחיצת כפתור. השופינג און ליין הפך לנפוץ בכל בית בישראל ויש רבים שכבר התמכרו לכך. בעוד שהתמכרות לשופינג הייתה שמורה בעבר למי שקפצו לקניון או מרכז הקניות כדי לקנות מוצרים, שלאו דווקא באמת היו צריכים, הרי שכיום עושים זאת מהמיטה או פינת האוכל בלחיצת כפתור, וזו כבר דרך הרבה יותר קלה למכורים לשופינג – יש דרכים לטפל בכך ולצאת מההתמכרות המסוכנת הזאת.
שופינג הוא דבר כייפי והכרחי כאשר רוכשים מזון, ביגוד או מוצרים שאנו זקוקים להם והקניה במסגרת התקציב שאנו יכולים להרשות לעצמנו. כאשר הרכישה היא רק לשם רכישה וכאשר יש עשרות ואפילו מאות רכישות מיותרות שכאלו מדי חודש, הרבה מעבר לתקציב הריאלי של הרוכש, ואין באמת צורך במוצרים שרוכשים אז מדובר כבר בהתמכרות לשופינג.
מה היא התמכרות לקניות (שופינג)?
התמכרות לקניות (אוניו-מאניה) היא הפרעה שקיימת בקרב חלק הולך וגדל באוכלוסייה. תרבות השפע שיש סביבנו והקלות בה אנו יכולים לקנות מוצרים בכל חנות פיזית או באמצעות אתרי מכירות באינטרנט, מושכים רבים לבצע רכישות ספונטניות, לא הכרחיות והרבה מעבר ליכולות הכלכליות שלנו. מצב של התמכרות לשופינג מכניס את הקונים למינוס, למשיכת הלוואות ולקושי לעמוד בהוצאות השוטפות עד כדי קריסה כלכלית שעלולה להוביל לבעיות חברתיות, משפחתיות וכן הלאה.
איך מטפלים בהתמכרות לקניות?
יש כמה שיטות טיפול בהתמכרויות כאשר הבסיס לכולם הוא התייחסות לקונה הכפייתי כמכור לשופינג בדיוק כמו שנרקומן מכור לסמים והוא מתרגש ומגיע לסיפוקים אישיים גבוהים בעת הקניה ולאחריה.
טיפול בהתמכרויות מתנהל באחת הדרכים הבאות:
- טיפול רגשי – טיפול אישי ו/או קבוצתי (כמו עם מכורים לאלכוהול או סמים) שמאפשר למטופל להבין שהוא סובל מהתמכרות לשופינג ועוזר לו למצוא דרכים להתמודד עם הדחפים שפוקדים אותו.
- טיפול דינמי – נוברים בעברו של האדם ומנסים להבין מה הטריגר שגורם לו לריגוש והנאה כה גבוהים מקניות, גם אם הן בלתי רצוניות. במקרים רבים מגלים שמדובר בחסכים או קונפליקטים שהמטופל נתקל בהם בעבר וכעת כשמבינים את מקור הבעיה ניתן לטפל בה באמצעות טכניקות שונות.
- טיפול קוגניטיבי תודעתי – הטיפול מתמקד בשינוי הרגלים שיוצרים את המשיכה של המטופל לשופינג בלתי נשלט\מוגזם. מזהים מה הגורמים לדחפים ולמחשבות היוצרות גירוי לקניות ומפתחים דרכים להתמודד איתם.
לסיכום, טיפול בהתמכרויות לקניות מבוצע על ידי מטפלים שעברו הכשרה לכך ויכולים לזהות את הסיבות לדחפים של המטופל וכיצד ניתן להפחית את הדחפים הללו ולהתמודד איתם.