כל בעל מקצוע בענף הבניה שמעוניין לשדרג את העסק שלו, לקבל יותר עבודות ולהרוויח יותר כסף חייב להפוך להיות קבלן רשום. על כל מה שצריכים כדי להיות רשומים בפנקס רשם הקבלנים ואיך עושים זאת בדרך הנכונה – במאמר הבא.
מהו קבלן רשום בישראל?
קבלן רשום בישראל הוא קבלן אשר מופיע בפנקס רשם הקבלנים אחרי שעמד בכל הקריטריונים הנדרשים לשם כך. הרישום אפשרי רק עבור מי שעונים כראוי על הנדרש בטפסים של רשם הקבלנים ומוכיחים אישורים ומסמכים המעידים על הרקע המקצועי שלהם לצד הניסיון המקצועי בשנים האחרונות.
קבלן רשום מבדל את עצמו משאר הקבלנים או השיפוצניקים ונכנס לרשימה מצומצמת יחסית (כ 12%) של העוסקים בענף אשר יכולים להציג רישיון קבלן רשום ללקוחות שלהם או לשם השתתפות במכרזים שונים שפתוחים רק עבורם.
מי יכול להיות קבלן רשום?
כאמור רק מי שעומד בקריטריונים יכול להיות קבלן רשום והבסיס לכך הוא הרקע המקצועי שלך. כיום יכולים להיות קבלנים רשומים רק מי שהם מנהלי עבודה, מהנדסי בניין או שיפוצניקים בעלי מספיק שנות ניסיון ורקע מקצועי מוכח. כל מקצוע ומינימום הדרישות ממנו. כמו כן יש להציג גיליון פלילי נקי, ושהקבלן איננו פושט רגל כרגע או בעברו.
מהו הליך רישום קבלנים?
הליך רישום קבלנים איננו מסובך אך מדובר בהליך רישום בירוקרטי שמחייב התנהלות נכונה כדי שלא לבזבז זמן וכסף מיותרים.
ראשית כל מגישים בקשה אל רשם הקבלנים שמעביר זאת לוועדה מקצועית שבוחנת את הבקשה באופן מקצועי ויסודי. לעתים הגשת הבקשה תספיק (כבר כמעט ולא) ובדרך כלל מגיש הבקשה יתבקש להגיע לפגישת היכרות (ראיון…) כדי לבחון טוב יותר את הכישורים והניסיון שלו ו/או תבקש מסמכים נוספים שיחזקו את דעתה כי הוא ראוי להיות קבלן רשום.
הליך שכזה עשוי לקחת 60-90 יום במצב האופטימאלי אך לרוב לוקח 3-6 חודשים אם הכול מתנהל בצורה טובה ועניינית.
איזה סוגי רישיונות קיימים?
רישיון קבלן רשום ניתן על פי חלוקה לשתי קבוצות ענפים עם סיווגים מתאימים – ענף ראשי וענף משני:
- ענף ראשי – לדוגמא ענף הבנייה, גולת הכותרת שמסווג כענף 100 או רישיון בענף גשרים שמסווג כענף 300.
- ענף משני – ענפים שהם מתחת לענפים ראשיים, לדוגמא איטום מבנים שמסווג כענף משני 134. עוד רישיון משני הוא למשל רישיון קבלן שיפוצים, שנחשב לקטגוריה חדשה יחסית, אשר נועדה לפתוח את האפשרות עבור שיפוצניקים עם 5 שנות ניסיון להיות קבלנים רשומים בנישה שלהם.
מעבר לכך יש רישיונות נוספים דוגמת רישיון קבלן מוכר אותו מקבלים רק קבלנים רשומים שעומדים בקריטריונים נוספים במהלך השנים ומתקדמים לרישיון שכזה. הבונוס הוא אפשורת השתתפות במכרזים ממשלתיים גדולים ורווחיים.
איך מוציאים רישיון קבלן ראשי או משני?
ההמלצה שלנו היא לא לעשות זאת לבד. יש מספר חברות מובילות המתמחות בתחום ויודעות כיצד להתנהל בבירוקרטיה של רשם הקבלנים. בדרך זו יגדלו הסיכויים שלכם לקבל את הרישיון המיוחל וגם תקצרו משמעותית את משך התהליך כולו.