עריכת הסכם ממון נשמעת הליך פשוט, קל ובסיסי ביותר. המחשבה הראשונה היא שמדובר על הסכם מראש שמגדיר חלוקת רכוש והון בין בני זוג במקרה של פרידה בעתיד. אבל כידוע לא הכול פשוט ובסיסי בחיים ויש צורך לערוך הסכם ממון בצורה נכונה ובהתאמה אישית לכל מקרה ומקרה. על טעויות בעריכת הסכם ממון לפני נישואין ואיך להימנע מהן – במאמר הבא.
איך לערוך הסכם ממון בצורה נכונה?
לפניכם 7 נקודות מפתח אודות עריכת הסכם ממון:
- הסכם ממון לא רק לעשירים – לאדם אחד הדירה שהוא עתיד לרשת מהוריו היא הביטחון הכלכלי שלו לעתיד ולאדם אחר המניות העתידיות בחברת הסטארט אפ שהוא עובד בה הן העתיד כולו מבחינה פיננסית – כל אלו חשוב לעגן בהסכם ממון. הכול יחסי בחיים.
- עורכים הסכם ממון גם כשנשואים – זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים, כאלו שזהו פרק ב' בחייהם או כל מי שצפויים ליהנות מהכנסה גבוהה בעתיד (אופציות למניות לדוגמא) יכולים לבקש לערוך הסכם ממון לאחר נישואין.
- הסכם ממון ניתן לביטול – ניתן לערוך או לבטל הסכם ממון בכל שלב בחיים המשותפים. בשביל לעשות זאת, צריך את הסכמת שני הצדדים לכך ואת אישור בית המשפט כמובן. בנוסף, ביטול חד צדדי ניתן לדרוש בכל שלב, אך כאן יש להציג ראיות לבית המשפט על הונאה, כפייה או חוסר תום לב.
- הסכם ממון טוב לכל זוגיות – לא חייבים לערוך הסכם ממון לפני נישואין ברבנות בשביל לערוך הסכם ממון. גם בני אותו מין, ידועים בציבור או מי שיתחתנו בנישואין אזרחיים רשאים לערוך הסכם ממון.
- חובה אישור של בית משפט להסכם ממון – הסכם ממון שחתמו עליו שני הצדדים איננו תקף אלא אם הועבר לאישור בית המשפט, קיבל את אישורו ותאריך הכניסה שלו לתוקף בצורה רשמית.
- הסכם ממון הוא לא צוואה – חלוקת רכוש בין יורשים ללא צוואה יכולה להפתיע את בן או בת הזוג של הנפטר שחושבים שהסכם ממון מבטיח להם רכוש והון. במידה ויש הסכם ממון רצוי מאוד לערוך גם צוואה כדי להגן על הסכם הממון ולכסות את כל האפשרויות טוב ככל שניתן לכל מקרה עתידי.
- הסכם ממון הוא לא הסכם גירושין – למרות שעורכים הסכם ממון צריך להתייחס אליו רק ככזה המסדיר את יחסי הממון בינכם בעתיד למקרה שתתגרשו. הוא נוגע אך ורק לרכוש והון שיש ברשותכם או עתיד להיות לצד כזה או אחר. אין לפרט בו נושאים כגון מזונות ילדים, הסדרי ראייה ומשמורת עתידיים שהלוואי ולא יהיה בהם צורך.
לסיכום נציין שעריכת הסכם ממון לפני נישואין (למרות שאפשרי גם לאחר מכן כפי שציינו) מומלץ מאוד כאשר יש פערים משמעותיים ברמות ההכנסה או הרכוש העתידיות של בני זוג ולא בכל מצב או כאשר ההפרשים אינם משמעותיים לשנים הקרובות.
בכל מצב רצוי מאוד לגשת אל עורך דין משפחה אשר בקיא בנושא זה ולהתייעץ עמו מראש.