הסכם ממון הוא מסמך משפטי שניתן לערוך עצמאית או באמצעות עורך דין (מומלץ יותר כמובן) בכל שלב בחיים. אפשר לערוך הסכם ממון לפני נישואין או לאחר מכן. מה שחשוב הוא להבין שרק חתימה על המסמך איננה מספיקה מבחינה משפטית ויש לקבל תוקף משפטי להסכם. כל אלו עולים כסף ומשולמים בנפרד.
עריכת הסכם ממון היא פעולה מומלצת מאוד לזוגות בעלי מעמד כלכלי שונה. מומלץ לערוך הסכם ממון לפני נישואין אך ניתן לערוך אחד שכזה גם לאחר הנישואין בכל שלב בחיים, למרות שהמקרים הללו פחות נפוצים וקלים למימוש.
ההסכם שאתם עורכים וחותמים עליו ייכנס לתוקף רק לאחר אישור של סמכות משפטית (בית המשפט או נוטריון) ולכן יש לשלם גם עבור עריכת המסמך וגם עבור קבלת התוקף המשפטי שלו. כמו כן ייתכנו הבדלים בעלויות בין כל הסכם ממון אחד לאחר וגם על פי הזמן בו נערך ההסכם, לפני או אחרי הנישואין.
כמה עולה הסכם ממון?
התשלום עבור הסכם ממון נחלק כאמור לשניים:
- תשלום לעורך דין – מבחינה טכנית אפשרי לערוך הסכם ממון בצורה עצמאית ובחתימה של שני בני הזוג. ההסכמים הללו בד"כ בעייתיים מבחינה משפטית ולא תמיד יהיה קל לאכוף אותם בשעת הצורך. כדאי מאוד לשכור שירותי עורך דין משפחה כדי שיערוך עבורכם את הסכם הממון. התשלום לעורך דין הוא בגובה של 2500-5000 ₪ במרבית המקרים. ההבדל במחירים נובע מהמורכבות של ההסכם. יש הסכמים סטנדרטיים יחסית וחלוקת הון ורכוש ברורה בין בני הזוג ואילו יש מקרים בהם מדובר על רכוש או נכסים רבים, ירודות, הכנסות עתידיות שצפויות להיות שונות משמעותית וכן הלאה. ההסכמים הללו יעלו יותר מן הסתם.
- תשלום לקבלת תוקף משפטי – על מנת שהסכם ממון שערכתם ייכנס לתוקף, יש לקבל חותמת של סמכות משפטית לכך. אפשר לעשות זאת לפני הנישואין בשתי דרכים ואחריה בדרך אחת בלבד. על הסכם ממון לפני נישואין ניתן לקבל אישור באמצעות נוטריון בעלות של 367 ₪ או באמצעות בית המשפט בעלות של 453 ₪ ,כאשר כל עותק נוסף יעלה 64 ₪. הסכם ממון לאחר נישואין אפשר להגיש רק לאישור בית המשפט ולא לנוטריון. התשלום זהה כמובן.
מה כולל הסכם ממון?
הסכם ממון כולל הגדרה של הרכוש וההון שבבעלות כל אחד מהצדדים (הבעל והאישה). אלו יישארו בבעלותם במקרה שיחליטו להתגרש בעתיד, כאשר כל מה שיצברו יחדיו בשנות הנישואין שלהם אמור להיות מחולק חצי-חצי באופן שווה על פי החוק. הסכם ממון יכול להתייחס גם להכנסות בעתיד במקרה שאחד הצדדים אמור לרשת הון או רכוש רבים או במידה ויש פערי השתכרות, החזקת מניות או אופציות שקיימות ויכולים ליצור הבדל משמעותי בהכנסות של כל אחד מהצדדים.
האם ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם ממון?
הסכם ממון בין ידועים בציבור נקרא הסכם לחיים משותפים ולמרות שהוא דומה במהות שלו להסכם ממון, הרי שהוא מעט שונה ונועד להסדיר ראשית כל את ההכרה בקשר הזוגי שלהם בפני רשויות שונות וכיוצא מכך להסדיר חלוקת רכוש עתידית בניהם או מתן מענה למקרים בהם אחד מהצדדים נפטר ויש לטפל בירושה וכן הלאה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ערן דוידי – עורך דין משפחה בצפון אשר מעניק ליווי בעריכת הסכמים בתחום המשפחה , הצוואות והירושות בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין משפחה בקריות או עורך דין משפחה בחיפה – אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום לשיחת ייעוץ ראשונית, ללא כל התחייבות.