חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שם לו כמטרה לאפשר לכל חייב בישראל לשלם את החובות שלו לפי יכולתו, תוך כדי מתן אפשרות עבורו לשיקום כלכלי שיוציא אותו ממצב של חייב בתוך מספר שנים ויאפשר לו לפתוח דף חדש בחיים.
במסגרת של אחת הרפורמות החשובות ביותר במדינה נחקק גם חוק חדלות פירעון, המוכר בשמו המלא חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. חוק זה שם לו למטרה לייעל את הטיפול בסיטואציה בה יש חייב שצבר חובות בתום לב לנושה יחיד או כמה נושים ואין לו היכולת לשלם את החובות הללו. חלק משמעותי בחוק הוא התייחסות לא רק להסדר חוב של אותו החייב אלא גם יצירת תהליך של שיקום כלכלי עבורו, כזה שיאפשר לו לסיים את החובות שלו לנושים ולצאת לדרך חדשה ללא חובות או אפילו מינוס בחשבון הבנק.
איך מתנהל חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
חוק חדלות פירעון הוא הפתרון המודרני והמתקדם יותר של פשיטת רגל של אדם פרטי או פשיטת רגל של חברה בע"מ. בעוד שבעבר היה מדובר בתהליך מסובך, בירוקרטי ועם עומס רב על כתפיו של החייב, כאשר גם הנושים במקרים רבים לא זכו לראות את החובות שלהם משולמים להם, הרי שהחוק החדש נותן מענה יעיל לכל הנושאים הללו.
במסגרת שימוש בהליך זה יש שתי תקופות עיקריות:
- תקופה ראשונה – הגשה של צו לפתיחת הליכים, בדיקה ואישור של פתיחת ההליכים וקביעת מועד לדיון בצו שיקום כלכלי בבית המשפט.
- תקופה שנייה – מתחילה מסיום השלב הקודם ונמשכת עד שהחייב מסיים את ההתחייבויות שלו לנושים (לבית המשפט למעשה) ומקבל הפטר חוב.
שני השלבים הללו קשורים האחד בשני וההפרדה בניהם היא בתהליך של כ 9 חודשים בו הנאמן מטעם בית המשפט בוחן את מצבו של החייב ויכולתו לשלם את החובות שלו לנושים בדרך הטובה ביותר.
מה השינוי המשמעותי בהליך חדלות פירעון לעומת קודם לכן?
עיקר השינוי הוא בכמה מישורים שונים, הן עבור החייב והן עבור הנושים שלו.
- החזר חוב – בעבר רוב החייבים הציגו מסמכים שהעידו שההכנסה שלהם מאפשרת כמעט אך ורק קיום בסיסי ולכן אין להם תקציב לתשלום החובות שלהם. בית המשפט פסק על החזר של כמה מאות שקלים בחודש ובמקרה שהחובות הם של עשרות או מאות אלפי שקלים, הנושים למעשה היו צריכים לחכות לנצח כדי שיראו את כל החוב חוזר אליהם. בחוק החדש נקבע סכום ריאלי יותר להחזר חובות של החייב, כך שהנושים רואים לפחות חלק מכספם חזרה, לעתים זהו חלק מהותי מהחוב.
- הקפאת הליכים – בעבר במהלך פריסת התשלומים היו עדיין מצטברים סכומים של ריביות והוצאות שונות על החייב ולמעשה גם אחרי שהחזיר חלק מהחוב שלו התברר שהוא כעת חייב אפילו עוד יותר מאשר היה שנה קודם לכן. כמו כן נושים חדשים יכלו להצטרף עם הזמן והחובות היו עם סיכוי אפסי להסתיים אי פעם. החוק החדש מקפיא את כל ההליכים מול החייב ואיננו מאפשר הצטרפות של נושים חדשים לתהליך לאחר שזה החל.
- הגבלות על החייב – כמובן שגם בעבר חלו הגבלות על החייב אך כעת הן ברורות ומסודרות יותר. יש הגבלה על יציאה מהארץ, לעתים שלילת רישיון נהיגה וכמובן התנהלות רק במזומן וללא פנקס צ'קים או אשראי שיאפשרו צבירת חובות נוספים. כמו כן דירוג האשראי של החייב יישאר נמוך מאוד עד 3 שנים מסיום החובות שלו.
- תאריך יעד – אחד הדברים החשובים ביותר הוא שבמסגרת החוק החדש יודעים מתי הכל מסתיים. אם החייב עמד בכל ההתחייבויות שלו לנושים ולבית המשפט, סביר שההליך יימשך לא יותר מ 4 שנים ובסיומן יקבל צו הפטר חוב ויוכל לצאת לדרך חדשה.
לסיכום, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי, ליווי וייצוג בתהליך של עורך דין חדלות פירעון ולא לנסות להתנהל לבד בעניין מורכב, גורלי ומשמעותי מבחינה כלכלית ואישית לחייב.
המאמר נכתב בשיתוף עם Legal Help – משרד עורכי דין חדלות פירעון בצפון אשר מעניק ליווי, הגנה וייעוץ משפטי לחייבים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין חדלות פירעון בחיפה או עורך דין חדלות פירעון בקריות – המשרד הוא הכתובת!