המשטרה נוקטת בכמה שיטות למאבק בתאונות הדרכים ואחת היעילות שבהן היא עמדות לבדיקת ינשוף בקרבת מקומות בילוי של צעירים בסופי שבוע. הבליינים יודעים שיש סבירות גבוהה שניידת משטרה תמתין להם בכביש המוביל מהמועדון או הבר הביתה ולכן יבחרו נהג תורן או יפחיתו בכמות השתייה. ההרתעה עובדת ובדיקות ינשוף הן ללא ספק כלי יעיל ביותר.
המאבק בתאונות דרכים הוביל את המשטרה לחיפוש פתרונות יעילים של הרתעת נהגים בכלל וצעירים בפרט ממעורבות בתאונות. אחת הדרכים שנמצאו יעילות ביותר לכך היא הרתעה באמצעות בדיקת ינשוף בקרבת אזורי בילוי, בעיקר בסופי שבוע או בשעות הלילה המאוחרות.
מהי בדיקת ינשוף?
חוק נהיגה בשכרות מתייחס בשלוש צורות להגדרה של נהג בתור שיכור שאסור עליו לעלות על הכביש:
- אדם השותה בזמן נהיגה או כאשר הוא אחראי על הרכב
- אדם שנמצא בגופו סם מסוכן
- אדם שבדמו יש אלכוהול בכמות העולה על המותר בחוק
נהגים אשר נתפסים תחת אחת העבירות הללו יקבלו ענישה חמורה, החל משלילת הרישיון ל 30 יום ועד לקנס כספי או החרמת הרכב כדי למנוע מהם להמשיך לנהוג ברכב במצבם.
בדיקת ינשוף היא בדיקה מהירה וקלה לביצוע עם תשובה על המקום. הבדיקה בודקת את רמת האלכוהול בדמו של הנהג. הבדיקה היא באמצעות נשיפה למכשיר באמצעות צינורית ובתוך כמה שניות תתקבל התוצאה שמציגה את רמת האלכוהול בגוף הנהג. יש לערוך את הבדיקה פעמיים ברציפות כדי לוודא שאין טעות בבדיקה ולאימות התוצאה.
מתי נהג ייחשב שיכור בבדיקת ינשוף?
בדיקת ינשוף תצביע על אדם בתור שיכור מבחינת החוק כאשר ימצאו מעל 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או מעל 50 מיליגרם אלכוהול ב 100 מיליליטר דם. עבור נהגים צעירים או חדשים החוק מחמיר הרבה יותר והרמה המותרת היא 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 10 מיליגרם אלכוהול ב 100 מיליליטר דם. למעשה הרף הזה נועד כדי למנוע כל שתיית אלכוהול על ידי נהגים צעירים או חדשים בעוד לנהגים וותיקים ומבוגרים יותר יש אפשרות טכנית של משקה או שניים קודם לכן.
מה עושים אם לא עוברים את הבדיקה?
כפי שציינו קודם לכן, יש ענישה חמור העל נהגים שעלו על הרכב כשהם שיכורים מבחינת החוק. מעבר לענישה של שלילת רישיון ל 30 יום יש סבירות גבוהה לענישה קשה יותר של שלילה לשנתיים, צבירת נקודות נהיגה רבות ומאסר על תנאי. בשל כך נהגים שנתפסו צריכים לדעת שלא כל בדיקת ינשוף קבילה בבית המשפט.
הבדיקה עצמה נחשבת אמינה אך כאמור יש לבצע אותה פעמיים. אם בוצעה פעם אחת יש לבקש שהשוטר יציין זאת בדו"ח שהוא ממלא ואם אז הוא מחליט על ביצוע בדיקה שנייה יש לציין זאת גם כן. מומלץ אפילו לתעד את כל התהליך באמצעות חבר ומצלמת מובייל.
מעבר לכך יש נהלים נוספים לגבי הבדיקה והשוטרים חייבים לעמוד בהם. יש לערוך את הבדיקה רבע שעה לאחר עצירת הרכב. יש לוודא שהמכשיר עבר תחזוקה כראוי וכן הלאה. אם יש ספק לגבי חלק מהתנאים הללו, ייתכן ותזוכו בבית המשפט.
מומלץ בכל מצב לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין תעבורה אם לא עברתם בדיקת ינשוף ולבדוק את האפשרויות העומדות בפניכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בצפון אשר מעניק הגנה משפטית לנהגים בעבירות נהיגה בשכרות. אם אתם מחפשים עורך דין תעבורה בקריות או עורך דין תעבורה בטירת הכרמל – המשרד הוא הכתובת!